Lezen in kleur geeft rust aan de ogen

Wanneer uw kind niet goed mee komt met lezen, niet graag leest en/of het lijkt dat er geen verbetering is, kan het zijn dat uw kind visuele stress ervaart.

Bij het lezen van een tekst kan dat leiden tot klachten als:

  • wazige of bewegende tekst
  • letters die lijken te vervagen
  • dubbel zien van letters 
  • moeite met het volgen van de regel 
  • moeite met concentreren 
  • vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid
  • hoofdpijn

Visuele stress klinkt erger dan dat het is. Gelukkig is het vrij gemakkelijk en relatief goedkoop te ondersteunen door te gaan lezen in kleur. 

Lezen in kleur

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, de leessnelheid, de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeteren. Focus en concentratie worden versterkt door het gebruik van een transparant gekleurde leesliniaal.  Deze liniaal is gemaakt van transparant plastic. Welke kleur liniaal het beste werkt verschilt van persoon tot persoon. 

Praktijk Beweging in leren heeft 10 verschillende gekleurde linialen om te testen.

Het lezen door een gekleurde leesliniaal kan deze klachten helpen verminderen. Het leesbeeld wordt rustiger en het lukt beter om te concentreren, waardoor de leessnelheid en het leesbegrip verbeteren.

Visuele stress observatie test

Bij praktijk Beweging in Leren kunt u een afspraak maken voor de Visuele Stress Observatie Test. Met deze test onderzoek ik of dit hulpmiddel effectief blijkt bij uw kind en welke kleur het beste resultaat geeft. Deze test is overigens geschikt voor kinderen en volwassenen. De afname duurt ca 30 minuten.

 

Het College van toetsen en Examens heeft de gekleurde leesliniaal erkend als toegestaan hulpmiddel op de centrale examens.